De coronapandemie heeft de manier waarop mensen werken sterk veranderd. Kantoorwerkers zijn van werken met collega’s op kantoor overgestapt naar thuiswerken. Hoewel sommige mensen zich soms eenzaam voelden, zijn velen blij dat ze flexibeler kunnen werken. Ze geven de voorkeur aan een hybride model dat hun algehele welzijn beter past.
Dit blijkt uit recent onderzoek van Cigna Healthcare. Zij hebben gesproken met 11.922 mensen wereldwijd in de leeftijd van 18-65 jaar.
Belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:
- Werknemers hebben de nieuwe manier van werken omarmd.
- Jongere mensen zoeken naar een holistische benadering van gezondheid.
- Werknemers zoeken meer vertrouwen en betrokkenheid.
- Werkgevers hebben de kans om deze kans te benutten.
Uitdagingen en gevolgen van Covid op werknemers
Terwijl de meeste COVID-19-beperkingen inmiddels zijn verdwenen, voelen veel werknemers zich nog vaak uitgedaagd. De stress van de afgelopen drie jaar heeft invloed gehad op hun algehele gezondheid, vooral bij jongere werknemers, waarbij stress en burn-out nog steeds zeer hoog scoren.
Opkomst van hybride werken en herwaardering van relaties
Medewerkers willen niet terugkeren naar het “normale” na corona. Er is een groeiende beweging waarbij mensen hybride willen blijven werken. Ondanks inspanningen van werkgevers om mensen terug te laten keren naar kantoor, lijkt hybride werk de norm te worden.
Werknemers hebben ontdekt dat flexibel werken mogelijk is en willen meer controle over hun tijd. Velen zijn bereid een minder goed betaalde baan te accepteren als ze minder uren kunnen werken. Familie en vrienden hebben meer prioriteit gekregen.
Kansen voor werkgevers
Dit biedt kansen voor werkgevers. Ondanks inspanningen van grote bedrijven om mensen aan te moedigen terug te keren naar ‘normaal’, eisen werknemers een verschuiving. Het gaat daarbij niet alleen om hybride werken, maar ook om een heroverweging van het arbeidscontract en bredere behoeften die verder gaan dan alleen de werkdag.
Financiële stress heeft impact op jongere werknemers
Vooral veel jongere werknemers ervaren geldzorgen en maken zich zorgen over de toekomst. Het evalueren van levensprioriteiten krijgt bij mensen meer aandacht dan voorheen.
Deze grote omslag is een uitdaging voor werkgevers, omdat steeds meer werknemers van plan zijn om van baan te veranderen. Werkgevers moeten de stress, gezondheidsbehoeften en persoonlijke ambities van hun werknemers ondersteunen en een gevoel van loyaliteit en verbondenheid opbouwen.
Feiten en cijfers:
- 25% van de werknemers is van baan veranderd in het afgelopen jaar
- 48% van de 18-35-jarigen is op zoek naar een nieuwe baan in het komende jaar.
- 79% van degenen die van baan willen veranderen, heroverweegt levensprioriteiten.
- 60% van de senior managers zou een baan accepteren met minder salaris als ze minder uren kunnen werken.
Werkgevers geconfronteerd met veranderende werknemerswensen
De coronapandemie heeft de manier waarop we werken veranderd. Werknemers ervaren nog steeds veel stress en burn-out, en ze streven naar een evenwichtige levensstijl met aandacht voor hun algehele welzijn. Werkgevers hebben de kans om te investeren in een werkcultuur die hier echt waarde aan hecht.
Bekijk hier het hele onderzoek: https://www.cignaglobal.com/360-global-well-being/the-employer-opportunity
Op zoek naar een evenwichtige levensstijl voor jouw team?
Ontdek de voordelen van een life planningtraject via de LPCN. Door je werknemers een life planningstraject aan te bieden geef je aan hoe belangrijk jij het algehele welzijn van je werknemers vindt. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons jouw medewerkers helpen bij het heroverwegen van hun levensprioriteiten, het vinden van balans en het bereiken van welzijn op het gebied van hun werk en leven.
Klik hier voor meer informatie en het maken van een afspraak.