Is het lastig om medewerkers te vinden voor de vacatures in jouw organisatie? Al zal de krapte op de arbeidsmarkt wat afnemen als de economisch groei daalt, toch zul je alles uit de kast moeten halen om de vacatures ingevuld te krijgen. Maar wat nu als je in een enorme vijver aan arbeidspotentieel kunt vissen, wellicht zelfs in je eigen organisatie?
Onbenut arbeidspotentieel van 200.000
Ongeveer een op de vier AOW’ers heeft interesse om weer te gaan werken. Het aantal gepensioneerden die weer zijn gaan werken is de afgelopen decennia meer dan verdubbeld. Volgens Ellen Dingemans van de Universiteit Tilburg zijn er ongeveer 200.000 mensen tussen de 65 en 80 jaar die met de juiste prikkels weer in de richting van de arbeidsmarkt zijn te bewegen. Samen met Kène Henkens van de RUG en Nidi-onderzoeker Hanna van Solinge heeft zij bij een representatieve steekproef van 800 volledig gepensioneerden gepeild in hoeverre ze bereid zijn (weer) aan het werk te gaan. De resultaten van dit onderzoek zijn 12 april jl. verschenen in het economenvakblad ESB.
Doorwerken is geen zeldzaamheid meer
Uit cijfers van het CBS blijkt dat doorwerken zeker geen zeldzaamheid meer is. Vorig jaar had maar liefst 16,2 procent van de 65- tot 75-jarigen een betaalde baan, waar dat in 2003 nog slechts 5,5 procent was. Het gaat om in totaal 314.000 65- tot 75-jarigen.
Een voorbeeld uit de praktijk
Dit sluit aan bij het life planningstraject dat een van onze RLP®-ers had met Rob; hij kwam bij ons met de vraag of het financieel haalbaar was om eerder te stoppen met werken. De life planner vroeg hem: wat ga jij dan met je vrije tijd doen? Hoe zie jij je nieuwe leven zonder je werk voor je? Hij gaf aan meer tijd te willen hebben voor zijn gezin, zijn (klein)kinderen en voor vrijwilligerswerk – betekenisvol zijn. Kennis overdragen aan jongeren leek hem geweldig; eigenlijk had hij altijd graag de PABO willen doen en voor de klas willen staan.
Niet eerder stoppen maar doorwerken
Rob had nog twee jaar te gaan voor zijn pensioen; de life planner luisterde wat hij van zijn huidige baan vond. ‘Een prima werkgever, plezierige collega’s, maar met het werk als technisch supportmedewerker heb ik het wel gehad’. Ook gaf Rob aan dat hij zich eraan stoorde dat de jongere collega’s voor de leeuwen werden geworpen, het maar moesten uitzoeken, zonder de ervaring die hij had. ‘Zij hebben nog veel te leren; mijn handen jeuken om hen goed op te leiden en te begeleiden’. Het kwartje viel; Rob is met de HRM-manager om de tafel gegaan en hij leidt nu jongeren op. Bovendien is hij drie dagen per week gaan werken, zodat hij nu al extra vrije tijd heeft. Ook weet hij nu hoe hij er financieel voorstaat, zowel nu als na zijn pensioendatum, wat hem houvast geeft en financiële rust.
Doorwerken met passie
‘Eerder stoppen met werken? Nee, daar denk ik niet meer aan. Sterker nog, zolang ik dit werk kan blijven doen, jonge collega’s kan ondersteunen en ik daardoor gewaardeerd word, wil ik überhaupt niet stoppen met werken’. Een mooi voorbeeld hoe met een financial life planningstraject van een van de leden van de Life Planners Coöperatie Nederland (LPCN) personeel behouden kan blijven voor je organisatie.
Houd de pensionado aan boord
Het UWV ziet dé oplossing voor vergrijzing en personeelstekort: ‘houd de pensionado aan boord’. Bespreek in je organisatie twee à drie jaar vóór het pensioen de optie ‘doorwerken’ met de medewerkers. Sterker nog, vraag hen of zij willen doorwerken en hoe zij dat graag zouden willen.
Wil je weten wat een life planningstraject voor jouw organisatie kan opleveren,
neem dan gerust contact met ons op.