Vier op de vijf werkgevers (80%) heeft te maken met medewerkers die financiële problemen hebben, waarvan 12% vaak. Meestal komt u hier pas achter als er loonbeslag wordt gelegd. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte, in samenwerking met SchuldenlabNL en VNO-NCW naar de rol van werkgevers bij de financiële gezondheid van medewerkers. De hoge inflatie bemoeilijkt het terugdringen van de schulden; de problematiek zal alleen maar toenemen, aldus Deloitte.
Slechte gezondheid
Medewerkers met financiële problemen hebben vaker een slechtere mentale en fysieke gezondheid, spanningen in relaties en hun deelname aan sociale activiteiten neemt af. Schuldenproblematiek van werknemers leidt tot lagere arbeidsproductiviteit, hoger ziekteverzuim en minder betrokkenheid.
Werkgever helpt graag
Veel werkgevers willen hun medewerkers graag helpen bij de financiële problemen (79%). Meer dan de helft van de werkgevers (58%) ziet dit zelfs als hun verantwoordelijkheid. 90% van de werkgevers staat open om (nog) meer te doen voor hun werknemers.
Wat kunt u doen?
Hulp kan bijvoorbeeld in de vorm van het vergoeden van studiekosten en het bespreekbaar maken van de schuldenproblematiek; in een financial life planningstraject komen zowel de mogelijkheden als de financiële situatie van de medewerker aan bod. Wij geven financieel inzicht. Door het uitvoeren van het actieplan ontstaat er bij de medewerker financiële rust.