Uit onderzoek van NIBUD blijkt dat een medewerker met schulden de werkgever jaarlijks (gemiddeld) €13.000,– per jaar kost. Werkgevers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een ‘Nederland zonder geldproblemen’. Door bijvoorbeeld medewerkers te faciliteren om hun financiën op orde te brengen en te houden. Werknemers met financiële stress of schulden zijn minder productief, verzuimen vaker en zijn dus minder goed inzetbaar.
Geldzorgen en gezondheid
Steeds meer mensen komen moeilijker rond. De inflatie is hoger dan ooit, energiekosten spelen partner, hypotheekrente stijgt fors, de schulden stapelen zich op. Als stress lang genoeg aanhoudt, verandert dat iemands gedrag en fysieke gezondheid. Chronische stress werkt door op je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor ziekten en aandoeningen. Van hart- en vaatziekten tot depressies en angststoornissen. Veel mensen eten en slapen slecht vanwege financiële zorgen en kunnen zich slecht concentreren. Dat alles komt je werk niet ten goede. Mensen met geldzorgen zijn gemiddeld zo’n negen dagen per jaar meer ziek dan werknemers zonder geldzorgen.
Maar dit is toch een privékwestie?
Financiële stress is naar onze mening niet meer een privékwestie. Het gaat ten koste van de inzetbaarheid van mensen, waardoor het ook de werkgever aangaat. Wil je dat je werknemers goed in hun vel zitten, draag dan bij aan financieel inzicht voor je medewerkers.
Een voorbeeld uit de praktijk
Angelique had op zich een prima, goed betaalde baan met leuke collega’s. Toch ging het niet goed op haar werk het laatste jaar: ze maakte fouten, had concentratieproblemen en meldde zich de afgelopen periode een paar keer ziek, wat eerder niet zo was. Bovendien voelde zij zich gehaast en was zij prikkelbaar.
Hoge hypotheekrente
Privé waren er zorgen: de rentevastperiode van de hypotheek moest verlengd worden; de rente steeg van 1,2% naar 4,13%, terwijl de kosten van de huishouding met twee opgroeiende kinderen ook fors waren gestegen. Zij moest nu al haar ‘eerste-hulp-bij-ongelukken-spaarpot’ aanspreken en voorzag dat dit met de nieuwe hypotheekrente over een paar maanden niet meer zou lukken. Er zat een salarisverhoging aan te komen, maar die zou in haar beleving bij lange na niet dekkend zijn.
Grip op financiën
Angelique vroeg aan haar leidinggevende of zij meer uren kon werken. Dat zag haar baas niet zitten; zij functioneerde minder goed de laatste tijd en nog meer uren werken zou haar niet goed doen. Maar hij wilde Angelique ook heel graag voor de organisatie behouden. Hij heeft haar een financial life planningstraject aangeboden.
Voor Angelique was het een enorme opluchting om te ervaren dat zij met financieel inzicht en overzicht, grip kreeg op haar financiën. Bovendien zag zij nieuwe mogelijkheden en kon zij doorstromen naar een leidinggevende functie.
Onderken financiële stress op tijd
De signalen om financiële stress te herkennen kunnen zijn:
- Concentratieproblemen
- Ongeorganiseerd of slordig werken
- Voorschot op het loon vragen
- Dringend om salarisverhoging vragen
- Opeens een heel snel een kort lontje hebben
- Niet meer meedoen met uitjes
- Regelmatig kort ziekteverzuim
Ook omstandigheden in de privésituatie kunnen financiële stress veroorzaken:
- Een scheiding
- Ontslag van de partner
- Iemand die ziek is in het gezin
Zie deze pagina met signalen waar je alert op kan zijn.
Lees het uitgebreide artikel op: https://www.nibud.nl/kennis-in-de-praktijk/werkvelden/werkgevers/
Wil je ervaren wat een life planningstraject voor jouw organisatie kan opleveren, wat het inzichtelijk maken van de financiën en grip krijgen op financiën voor de medewerkers betekent, neem dan gerust contact met ons op.