Recent onderzoek wijst uit dat het aantal burn-outs opnieuw stijgt. Vooral onder jongeren is dit probleem alarmerend hoog, zoals blijkt uit een wereldwijde enquête uitgevoerd door Cigna International Health, een internationale zorgverlener. Maar liefst 98% van de werknemers tussen de 18 en 24 jaar vertoont symptomen van een burn-out.
Impact van burn-outs op organisaties
De impact van burn-outs op organisaties is aanzienlijk en mag niet worden onderschat. Burn-outs leiden tot een afname in productiviteit, een verhoogd ziekteverzuim en verminderde betrokkenheid van werknemers. Bovendien kan het resulteren in een toenemend personeelsverloop, een negatieve werksfeer en zelfs reputatieschade voor de organisatie.
De vijf belangrijkste burn-out symptomen uit de enquête van Cigna International Health, waar werkgevers op kunnen letten, bij hun medewerkers:
- Terneergeslagen voelen: het gevoel hebben dat er te veel werkzaamheden op het bord liggen
- Hulpeloos voelen: regelmatig een gevoel van richting verlies ervaren
- Twijfelen aan jezelf: een gebrek aan vertrouwen hebben in eigen capaciteiten
- Negatief denken: een patroon van negatieve gedachten over zichzelf en de omgeving
- Uitputting: zowel fysieke als mentale uitputting ervaren
Burn-out als reëel probleem op de werkvloer
Dr. Lepetit, medisch directeur van Cigna, benadrukt dat burn-out een reëel probleem is, vooral op de werkvloer. Bijna drie jaar na de Covid-pandemie zijn mensen nog steeds mentaal uitgeput, wat leidt tot letterlijke crashes. Hoewel het geen officiële ziekte is, wordt burn-out wel geclassificeerd als een syndroom.
Stressfactoren die bijdragen aan burn-outs
Een van de belangrijkste stressfactoren die bijdragen aan burn-outs is de gestegen kosten van levensonderhoud. Uit het jaarlijkse 360 Global WellBeing Survey van Cigna International blijkt dat meer dan een derde (36%) van de ondervraagden dit als oorzaak van hun stress aanwijst. Dit benadrukt hoe financiële zorgen de gezondheid van mensen beïnvloeden, iets waar werkgevers zich mogelijk niet bewust van zijn.
Tips voor werkgevers om burn-outs aan te pakken
Om burn-outs effectief aan te pakken, kunnen werkgevers de volgende tips uit de enquête van Cigna International Health ter harte nemen:
- Zorg voor een positieve mindset, die vanuit het management naar alle medewerkers doorsijpelt.
- Vraag regelmatig aan je werknemers hoe het met ze gaat en neem de tijd om actief te luisteren.
- Stel dagelijkse doelen die minimale inspanning vergen, zoals dagelijks 15 minuten wandelen.
- Benut vaker de kans om een collega of teamlid te prijzen.
- Integreer lichaamsbeweging in de dagelijkse routine.
Een voorbeeld uit de praktijk
Naast de maatregelen die werkgevers kunnen nemen, kan een life planningstraject van onschatbare waarde zijn voor mensen die te maken hebben met een burn-out. Een concreet voorbeeld hiervan is een klant die tijdens zo’n traject ontdekte dat haar burn-out grotendeels veroorzaakt werd door de manier waarop haar werkgever met haar omging. Ze voelde dat haar werkgever haar het leven zuur maakte, in de hoop dat ze vrijwillig zou vertrekken. De klant was vastberaden en vocht om te kunnen blijven, maar ging uiteindelijk zelf onderdoor aan de situatie.
Hoewel de werkgever andere werknemers ontsloeg met goede regelingen, kon de klant niet worden ontslagen vanwege haar burn-out en afwezigheid op het werk. Uiteindelijk koos ze ervoor om via sollicitaties een andere werkgever te vinden, mede dankzij het life planningstraject.
Creëren van een gezonde werkomgeving
Als werkgever is het van belang om te begrijpen en te adresseren wat er bij de werknemers speelt. Communicatie en begrip van beide kanten zijn essentieel om een gezonde werkomgeving te creëren en burn-outs te voorkomen.
Life planning en de reputatie van de organisatie
Door life planning te omarmen, toont een organisatie betrokkenheid bij het welzijn van medewerkers. Dit kan leiden tot een positievere werkcultuur waarin werknemers zich gewaardeerd en ondersteund voelen. Dit kan op zijn beurt leiden tot hogere tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers, wat de reputatie van de organisatie kan versterken.
Neem contact op met Life Planners Coöperatie Nederland
Wil je meer informatie over het inzetten van life planning om burn-outs te voorkomen?
Neem dan contact op met Life Planners Coöperatie Nederland.
Onze experts staan klaar om je te ondersteunen en te begeleiden in het creëren van een gezonde werkomgeving. Bezoek onze website op www.lpcn.nl voor meer informatie en neem vandaag nog contact met ons op. Samen kunnen we het verschil maken!