Hoe we ons voelen is belangrijk op het werk. Wetenschappelijk onderzoek, dat op 11 mei jl. online gepubliceerd is in het tijdschrift Management Science, toont aan dat hoe we ons voelen belangrijk is voor de productiviteit op het werk.
Toename 12% productiviteit
Het onderzoek toont aan dat een toename van één punt geluksbeleving (op een schaal van 0 tot 10) gepaard ging met een toename van 12% in hun productiviteit, gemeten aan de hand van wekelijkse verkoopgegevens.
Effect van geluk
Het effect van geluk verschilde per taak. Eenvoudige ‘bestellingen’ werden minder beïnvloed door de stemming van een werknemer, terwijl bij complexere taken – zoals onderhandelen, het verkopen van productbundels en hercontracteren – de productiviteit met gemiddeld 20% toenam per punt verbetering in geluk.
Behoud talent
Het onderzoek toont aan dat het welzijn van werknemers de productiviteit en de werving en het behoud van talent stimuleert, wat op zijn beurt een meetbaar effect heeft op de algemene financiële prestaties van een bedrijf.
Een voorbeeld uit de praktijk
Als life planners zien wij in alle life planningstrajecten wat het betekent als een medewerker de energie voelt om datgene te doen waar zijn hart naar uitgaat. Elke keer weer is het een prachtige ervaring mee te maken wat dit brengt, wat geluk voor iemand betekent, en hoe de financiën ten dienste staan van dit geluk. Als LPCN kunnen wij dan ook alleen maar beamen dat welzijn productiviteit stimuleert.
Wetenschappelijk bewezen
Het onderzoek is uitgevoerd door Clément Bellet, universitair docent aan Erasmus School of Economics, samen met Jan-Emmanuel De Neve (University of Oxford) en George Ward (University of Oxford).
Lees de bevindingen van Bellet en zijn co-auteurs, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Management Science.
Wil je weten wat een life planningstraject voor jouw organisatie kan opleveren,
neem dan gerust contact met ons op.