“Door tekorten op de arbeidsmarkt dreigt een uitbarsting van burn-out ziekteverzuim” waarschuwen arbodiensten bij de start van de Week van de Werkstress.
Aantal burn-outklachten stijgt
Een op de zeven werknemers kampt met burn-outklachten, in totaal 1,3 miljoen Nederlanders, blijkt uit cijfers over 2021 die het CBS en TNO vandaag bekendmaken. Het percentage werknemers dat psychische vermoeidheid door het werk ervaart is daarmee na een daling in 2020 weer terug op pre-coronaniveau.
Hoge kosten werkgever
De vele burn-outklachten zorgen ervoor dat veel mensen deels of helemaal thuis komen te zitten van hun werk. Bijna 520.000 werknemers noemden vorig jaar werkdruk als belangrijkste reden voor hun laatste afwezigheid. Volgens de OVAL, de branchevereniging van arbodiensten en reïntegratiebedrijven, zit een werknemer met een burn-out zo een halfjaar thuis. Dat kost een werkgever snel € 250 per dag, ofwel € 32.500 voor een half jaar.
Hoe krijgt u het aantal burn-outs in uw organisatie omlaag?
Door te letten op de mentale gezondheid van uw werknemers en in preventie te investeren. Door de werknemers een life planningstraject aan te bieden. Een life planningstraject kost nog geen 10% van de burn-outkosten; tegelijkertijd investeert u in opgewekte medewerkers die financiële rust hebben, die plezier in hun werk hebben en die tegen een stootje kunnen.